TuristickaViza.com

Životinje - Simboli Australije


Australija je jedinstvena zemlja, sa bogatim biljnim i životinjskim svetom. Mnoge vrste koje se nalaze na području Australije su endemske vrste, tj. mogu se pronaći jedino na prostorima Australije. U nastavku smo se potrudili da bliže približimo neke od najpoznatijih životinja, a sigurno će biti i vrsta koje prvi put upoznajete.

Kengur

Kengur je rod torbara iz porodice makropoda. Ukupno postoji 63 vrsta kengura, a najpoznatiji su crveni, antilopski, istočni i zapadni sivi kenguri. Kenguri su endemski rod, jer žive jedino na prostoru Australije, a po slobodnoj proceni, trenutno ih u Australiji ima oko 50 miliona. Kengur je simbol Australije, lik kengura se nalazi na grbu Australije i na nekim novčanicama.

Kengur - Životinje, simboli Australije

Koala

Koala je australijski torbarski biljojed i naseljava obalska područja istočne i južne Australije. Na Tasmaniji i Zapadnoj Australiji nema koala. Koala je 1971. godine proglašena za nacionalnu životinju Kvinslenda. Koala skoro ceo svoj životni vek provede na drveću eukaliptusa, a zbog sporog metabolizma koji čuva energiju, koale su u stanju da spavaju i do 20 sati dnevno. Ove životinje provode 3 do 5 sati dnevno jedući u bilo koje doba dana, ali najčešće noću. Naziv koala potiče od aboridžinske reči "gula" i znači bez vode. To je zbog činjenice da koale zapravo ne piju vodu ili je piju veoma retko.

Koala - Životinje, simboli Australije

Kvoka

Kvoka je mali makropod, veličine domaće mačke. Svoje prednje šapice koristi da se hrani lišćem i bobicama. Po izgledu veoma podseća na minijaturnog kengura, a zbog znatiželjne prirode i šarmantne pojave je postala veoma popularna. Svetsku slavu je stekla kada je počela da sa turistima slika selfi.

quokka-australia

Valabi

Valabi pripada vrsti malih i srednjih makropoda, a nađeni su u Australiji i Novoj Gvineji. Pripadaju istoj taksomanskoj porodici kao i kenguri, ali su kenguri posebno kategorizovani. Valabiji su takođe torbari i imaju snažne noge koje im pomažu da skaču. Trenutno su ugrožena vrsta i preti im nestanak zbog nesavesnog lova zarad mesa i krzna.

Valabi - Životinje, simboli Australije

Tasmanijski đavo

Tasmanijski đavo je vrsta torbara mesoždera sa Tasmanije i najveći je torbar mesožder na svetu. Ima crno krzno, a poznat je po glasnim i zastrašujućim kricima koje ispušta. Iz Australije je nestao pre više od 3000 godina, opstavši samo na Tasmaniji. Zbog pretnje stoci, bio je lovljen do 1941. godine, kada je stavljen pod zaštitu. Trenutno ovoj vrsti preti izumiranje, zbog širenja bolesti tumora koja je zahvatila gotovo 80% populacije.

Tasmanijski đavo - Životinje, simboli Australije

Dingo

Dingo je tip australijskih kanida, a najčešće se opisuje kao australijski divlji pas. Dingo ima sličnosti i sa vukovima i sa savremenim psima, pa se smatra više ili manje nepromenjenim potomkom ranih predaka modernih pasa. Ne laje koliko domaći pas, mada njegov lavež može biti veoma glasan, a najčešće zavija kako bi dozvao ostale članove čopora i oterao neprijatelje. Savremeni dingo se nalazi u Jugoistočnoj Aziji i na većem delu kopna Australije, uglavnom na severu zemlje.

Dingo - Životinje, simboli Australije

Kopneni tajpan

Tajpan je rod zmija otrovnica poreklom iz Australije, a kopneni tajpan je najotrovnija zmija na svetu. Jedna kap otrova sa lakoćom može da usmrti 12 odraslih osoba, odnosno 50.000 miševa. Otrov tajpana se od drugih zmija razlikuje po tome što ne razjeda okolno tkivo ujeda, već se odmah širi po čitavom organizmu putem krvi, i ukoliko se ne primi protivotrov, vrlo brzo može nastupiti smrt. Srećom, kopneni tajpan živi samo u nenaseljenim i pustinjskim delovima Australije, a i nije agresivne prirode.

Kopneni tajpan - Životinje, simboli Australije

Bodljikava agama

Bodljikava agama ili moloh je mali gmizavac dugačak oko 15cm koji podseća na zmaja (Thorny Dragon). Sredinom vrata uzdiže se duguljasta bodljikava grba, a sa svake strane po još jedna. Bodljikava agama je dnevna životinja, a noću se nikad ili veoma retko kreće. Vrlo dobro je prilagođena pustinjskim uslovima, jer se jutarnja rosa kondezuje na bodljama i klizi joj u usta. Na taj način može da živi nedeljama bez vode. Da bi se zaštitila od sunca, najčešće se zakopava u pesak. Iako deluje malo zastrašujuće, zapravo je vrlo bezazlena životinja.

Bodljikava agama - Životinje, simboli Australije

Ehidna

Ehidne su članovi veoma čudne grupe životinja koja se naziva monotremati – sisari koji legu jaja. Ishrana se uglavnom svodi na mrave i termite. Mogu se pronaći u Australiji i Papui Novoj Gvineji. Nazvani su ehidne prema majci čudovišta iz grčke mitologije.

Ehidna - Životinje, simboli Australije

Emu

Emu je druga po veličini ptica na svetu, a nalazi se jedino u Australiji. Uglavnom izbegava gradske oblasti, guste šume i suva staništa. Hrani se biljkama i insektima. Emu je ptica koja ne leti, a zahvaljujući svojim dugim nogama može veoma brzo da trči. Svoje oštre kandže koristi u odbrani od neprijatelja.

Emu - Životinje, simboli Australije


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net