TuristickaViza.com

Taronga zoo u Sidneju


Zoološki vrt Taronga je jedna od najpopularnijih atrakcija i destinacija Sidneja. U srcu grada, sa spektakularnim pogledom na sidnejsku luku i poslovni centar, na 28 hektara divlje prirode živi preko 350 životinjskih vrsta i 4.000 jedinki. Ovo je odlična destinacija za bliski susret sa autohtonim divljim životinjama Australije, ali i sa retkim i ugroženim, egzotičnim vrstama Azije i Afrike. Simbol Taronga zoo vrta je zaštićena i retka vrsta australijskog kljunara (Platypus). Taronga je aboridžinska reč koja u prevodu znači „prekrasan pogled“.

Istorijat

Taronga zoo nastao je od prvog javnog zoološkog vrta u Novom Južnom Velsu, koji je otvoren u Sidneju 1884. godine, u delu parka Moor poznatom pod imenom Billy Goat Swamp. Albert Sherbourne Le Souef, sekretar ovog zoo vrta, inspirisan posetom zoološkom vrtu u Hamburgu 1908. godine, došao je na ideju da se napravi novi sidnejski vrt, bez kaveza a sa što prirodnijim staništima za životinje. Pošto je park Moor bio premali za takav projekat, vlada je 1912. dodelila novu lokaciju za izgradnju vrta, na severnoj strani sidnejske luke. Nakon što su izgrađena staništa za foke, slonove i majmune, staze i ostala infrastruktura, brodom su na novu lokaciju premeštene i životinje. Taronga zoo, novi dom za 228 sisara, 552 ptice i 64 gmizavca, svečano je otvoren 7. oktobra 1916. godine. U istoriji dugoj sto godina, proširivanjem i izgradnjom novih životinjskih staništa, broj stanovnika zoo vrta se povećao na 4.000. Danas je Taronga zoo, pod upravom Taronga Conservation Society Australia, zabavna destinacija za posetioce, ali i centar za naučno-istraživačke i obrazovne aktivnosti na polju očuvanja i unapređivanja zdravih ekosistema i zaštite životne sredine.

Retki stanovnici Taronga Zoo

Među 350 nastanjenih životinjskih vrsta nalazi se i deset retkih i ugroženih. U pitanju su autohtone životinje Australije i Sumatre, koje se danas nalaze na rubu izumiranja. U brizi za očuvanjem ovih kritičnih vrsta Taronga zoo poklanja punu pažnju. U australijske ugrožene vrste spadaju ptica Regent Honeyeater (iz roda Anthochaera), korobori žaba, morske kornjače, čudnovati australijski kljunar (Platypus) i veliki Bilbi (Macrotis lagotis); a u ugrožene vrste sa Sumatre spadaju sumatranski nosorog, tigar, malajski ljuskavac, azijski slon i sunčev ili malajski medved.

Šta morate videti i doživeti u Taronga zoo vrtu

Roar and Snore

Ovo nezaboravno noćno iskustvo u safari stilu obuhvata kampovanje, noćni safari i blizak susret sa uspavanim stanovnicima zoo vrta, kao i spektakularan pogled na sidnejsku operu i lučki most noću. Oslušnuti noćne zvukove zoo vrta je zaista doživljaj.

Tiger Trek

Na ovom treku imaćete osećaj kao da ste zaista na Sumatri, a poseta zoo selu u kome živi sumatranski tigar, kao i mogućnost da se ovoj ugroženoj vrsti približite na neverovatnu blizinu, biće nezaboravno iskustvo. Cena treka je uračunata u ulaznicu.

Sky Safari

Vožnja žičarom, koja je ujedno jedina žičara u Sidneju, pruža veličanstven pogled na zoo vrt iz ptičje perspektive, kao i prelep pogled na sidnejsku luku. Cena vožnje je uračunata u ulaznicu.

Edukativni sadržaji

Pored zabavnih sadržaja, Taronga zoo nudi i različite edukativne kurseve i programe, predavanja i ekskurzije. Sertifikovani kursevi za zaštitu životinja, čuvare ili turističke vodiče, traju uglavnom 5-6 meseci. Zahvaljujući saradnji Taronga Conservation Society sa Sidnejskim univerzitetom, postoji mogućnost i pohađanja osnovnih i master studija, sa praksom u zoo vrtu, za oblasti vezane za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Korisne informacije

Taronga zoo radi svaki dan u godini, uključujući i praznike. Od poslovnog centra Sidneja do zoo vrta (Bradleys Head Road) možete stići trajektom (12 minuta), autobusom (10-15 minuta), ili kolima (parking 18AUD). Cena dnevne ulaznice za odrasle je 47AUD, a za decu 27AUD. Na godišnjem nivou cena za odrasle je 110AUD, a za decu besplatno. Ako ulaznice kupujete online imate popust od 20%, a ako taj dan slavite rođendan ulaznicu plaćate samo 1AUD.


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net