TuristickaViza.com

Riblja pijaca u Sidneju (Sydney Fish Market)


Riblja pijaca u Sidneju je najveća riblja pijaca na južnoj hemisferi, druga u svetu po izboru ribe i morskih plodova i jedna od glavnih atrakcija Sidneja. Na njoj se dnevno proda preko 52 tone robe, a u zavisnosti od sezone, tu se tokom godine nađe skoro 500 različitih vrsta ribe i morskih plodova.

Pijaca se nalazi u zalivu Blackwattle Bay, dva kilometra zapadno od sidnejskog poslovnog centra, a naredne godine dobiće novi i neobičan izgled koji će je učiniti novom ikonom Sidneja.

Riblja pijaca u Sidneju (Sydney Fish Market)

Istorijat

Riblja pijaca osnovana je 1945. godine od strane vlade Novog Južnog Velsa, a privatizovana skoro pola veka kasnije.

Klasična aukcijska prodaja ribe uvedena je šezdesetih godina, a krajem 1989. predstavljen je kompjuterizovan sistem po uzoru na holandski, koji se već više od 130 godina koristi za prodaju tulipana u Amsterdamu. Sistem funkcioniše po principu obrnute aukcije, tako što aukcionari odrede približno tri puta veću cenu od pretpostavljene. Sat se tada okreće brzinom od 1$ po obrtaju, a cena pada, sve dok neko od kupaca ne zaustavi vreme i cenu pritiskom na taster. Svaki dan ovaj dramatični događaj prati između 150 i 200 kupaca koji predstavljaju prestižne australijske restorane. Pored holandske aukcije, riblja pijaca je 2001. godine uvela i online sistem prodaje.

Pri sidnejskoj ribljoj pijaci 1989. godine osnovana je i škola kulinarstva – Sydney Seafood School.

Fish-market-octopus-Australia

Sydney Seafood School

Škola je odigrala veoma važnu ulogu u gastronomskim navikama australijskog stanovništva, inspirišući posetioce da se hrane zdravije uz ribu i morske plodove. Danas predstavlja jednu od vodećih škola kulinarstva u Australiji. Škola godišnje privuče oko 12.000 učesnika i ugosti zavidan broj najboljih australijskih kuvara.

Ovo naravno nije klasična škola kuvanja, već jednodnevna praksa koja zainteresovanima omogućava da na praktičan način nauče sve u vezi pripremanja jela sa morskim plodovima, da zajedno sa priznatim stručnjacima uživo učestvuju u demonstraciji kuvanja, i da nakon toga uživaju u spremljenoj hrani uz čašu dobrog vina. Vrhunske namirnice su obezbeđene, kurs traje od dva do četiri sata, a cene se kreću od 90AUD.

Riblja pijaca u Sidneju (Sydney Fish Market)

Na pijaci, iza kulisa

Pored toga što se na ovoj ribljoj pijaci može pazariti kvalitetna i sveža riba, ručati u dobrom restoranu, i obići prodavnice i suvenirnice, pijaca nudi posetiocima i jedinstvenu priliku da iskuse samu atmosferu ovog mesta. Tura pod nazivom Iza kulisa pijace, osmišljena je za radoznale posetioce koji žele da saznaju odakle dolaze svi ti plodovi mora, šta australijska vlada čini kako bi osigurala njihovu ekološku održivost, i kako izgledaju holandske aukcije. Obilazak traje dva sata, cena za odrasle je 45AUD, a za decu 20AUD.

Riblja pijaca u Sidneju (Sydney Fish Market)

Nova ikona Sidneja

Krajem prošle godine javnosti je predstavljen projekat izgradnje nove riblje pijace, na istom mestu, koja će svojim neobičnim i kreativnim dizajnom biti u rangu sa sidnejskom operom. Mnogi predviđaju da će ovo biti nova urbana ikona Sidneja. I kao i Sidnejsku operu, i arhitektonski dizajn nove riblje pijace potpisuje jedan Danac – ovoga puta Kim Herforth Nielsen.

Nova riblja pijaca biće veća od sadašnje, sa dosta javnog prostora, a najzanimljiviji detalj je valoviti krov koji je osmišljen tako da imitira tipologiju terena, ali i da svojom površinskom strukturom podseća na krljušt ribe. Radovi treba da počnu ove, 2019. godine, a očekuje se da će trajati do 2020. godine.

Riblja pijaca u Sidneju (Sydney Fish Market)


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net