TuristickaViza.com

Putovanje u Australiju sa kućnim ljubimcem


Ukoliko nameravate da posetite Australiju u pratnji svog kućnog ljubimca, potrebno je da se prethodno upoznate sa važećim australijskim propisima koji regulišu ovu oblast. Samo sa blagovremeno prikupljenom potrebnom dokumentacijom obezbedićete uslov za ulazak vašeg ljubimca na teritoriju Australije.

Opšti propisi o unošenju kućnih ljubimaca iz Srbije u Australiju

Stanovnicima Srbije je dozvoljeno unošenje kućnih ljubimaca u Australiju. Srbija se nalazi u trećoj grupi liste zemalja sa povoljnom situacijom u vezi sa besnilom, kao i Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Druge zemlje našeg regiona (BiH, Makedonija i Rumunija), koje su ocenjene kao nepovoljne, unos kućnih ljubimaca u Australiju mogu učiniti jedino preko neke od povoljnih zemalja, zbog čega ceo proces traje duže. Sve informacije u nastavku odnose se na pomenutu treću grupu zemalja sa liste podobnih. Psi i mačke su jedini kućni ljubimci kojima je dozvoljen ulazak u Australiju. S tim što je nekim poludivljim ili ukrštenim rasama (argentinska doga, pit bul terijer, bengalska mačka, safari...) ulazak delimično ili u potpunosti zabranjen. Ostale vrste kućnih ljubimaca (zečevi, ptice, reptili, insekti) su nepoželjne za unošenje. Za ulazak u Australiju ljubimci moraju imati važeću dozvolu i moraju ispunjavati sve uslove koji su dozvolom definisani. Nepoštovanje ovih uslova može dovesti do toga da vaš ljubimac ostane duže u karantinu, da bude podvrgnut dodatnim analizama, vraćen u zemlju porekla ili eutanaziran, sve o vašem trošku. Proces dobijanja dozvole (ispunjavanje uslova i prikupljanje dokumentacije) traje najmanje 7 meseci za mačke, odnosno 8 za pse. Pre nego što krenete u proceduru za dobijanje dozvole za ulazak vašeg ljubimca u Australiju, imajte na umu to da on mora biti stariji od 3 meseca, da u vreme putovanja ne sme biti u trudnoći dužoj od 30 dana, kao i to da će po dolasku u Australiju provesti 10 dana u karantinu.

Putovanje-u-australiju-sa-kucnim-ljubimcem-psi

Kako izgleda kompletna procedura

  1. Mikročipovanje. Pre same procedure potrebno je da vaš ljubimac bude mikročipovan.
  2. Vakcinacija protiv besnila. Svi pregledi, vakcinacije i laboratorijski testovi obavljaju se u veterinarskoj stanici ili ambulanti. Pasoš koji treba da sadrži identifikacijske podatke, broj mikročipa, preglede, vakcinacije i opšte zdravstveno stanje vašeg ljubimca, izdaje veterinar. Pri svakom pregledu veterinar je dužan da skenira mikročip i potrebne podatke upiše u pasoš.
  3. Titar test (Rabies neutralising antibody titre test – RNATT). Mesec dana nakon vakcinacije potrebno je testirati serum krvi na virus besnila. Od ovog testiranja do putovanja vašeg ljubimca u Australiju mora da prođe najmanje 6 meseci. RNATT nalaz važi najviše 2 godine a nakon isteka tog roka potrebno je test uraditi ponovo.
  4. RNAT test declaration. Na osnovu pasoša i nalaza RNAT testa, veterinarski inspektor nadležan za vaš grad popunjava i overava ovaj formular.
  5. Dozvola za ulazak u Australiju. Da biste aplicirali za dozvolu potrebna su vam sledeća dokumenta:
    • potvrda o vakcinaciji protiv besnila
    • laboratorijski nalaz titar testa
    • RNAT test declaration
    • veterinarski izveštaj o zdravstvenom stanju ljubimca (za slučaj da boluje od nekih hroničnih bolesti)
    Dokumenta se šalju Ministarstvu za poljoprivredu i vodne resurse Australije, preko online sistema BICON (Biosecurity Import Conditions System), preko koga se vrši i plaćanje. Cena aplikacije je 480AUD, a ako sa vama putuju dva ili više ljubimaca, za svakog narednog plaća se 240AUD. Obrada aplikacije traje do 20 radnih dana.
  6. Rezervacija smeštaja u karantinu. Po dobijanju dozvole za ulazak potrebno je rezervisati smeštaj u karantinu i platiti osnovni paket troškova za boravak, koji za 10 dana iznosi oko 1.500AUD.
  7. Vakcinacije protiv drugih virusa i zaraznih bolesti. Preporuka je da se kućni ljubimci vakcinišu i protiv nekih drugih virusa i zaraznih bolesti. Mesec i po pre polaska na put, za pse je potrebno obaviti laboratorijske testove na te viruse i bolesti.
  8. Tretman protiv parazita. Mesec dana pre polaska na put, kućni ljubimci moraju biti očišćeni od parazita.
  9. Opšti veterinarski pregled. Na osnovu svih prethodnih analiza veterinar treba da obavi poslednji pregled i da dâ konačan izveštaj opšteg zdravstvenog stanja vašeg ljubimca. Ovaj pregled treba da se obavi u roku od 5 dana pre polaska.
  10. Uverenje (veterinarski sertifikat) izdato od strane nadležnog organa Republike Srbije. Na osnovu svih prethodnih nalaza i izveštaja, veterinarski inspektor izdaje sertifikat da vaš ljubimac može da putuje, tj. da ispunjava uslove Republike Srbije za nekomercijalno međunarodno kretanje. Ovaj sertifikat ne sme da bude stariji od 72 sata. Svi laboratorijski nalazi i uverenja moraju biti na engleskom jeziku i overeni od strane veterinarskog inspektora.
  11. Putovanje u Australiju. Za svako izlaženje iz Srbije sa kućnim ljubimcem morate birati granične prelaze koji imaju veterinarsku inspekciju, u ovom slučaju Aerodrom Nikola Tesla.Prema australijskim propisima kućni ljubimci kojima je odobren ulazak u zemlju moraju putovati u teretnom delu aviona i moraju sleteti direktno na aerodrom u Melburnu, odakle će biti transportovani u karantin. Ne postoji opcija sletanja na neki drugi australijski aerodrom pa presedanje na let za Melburn.

Ako putujete u Australiju u pratnji ljubimca na privatnom plovilu

Ministarstvo posebno razmatra svaki zahtev za ulazak kućnih ljubimaca u Australiju sa privatnih brodova i jahti. Podobnost vašeg kućnog ljubimca zavisiće od zemalja koje nameravate da posetite tokom 6 meseci pre ulaska na teritoriju Australije, zbog čega je jedan od potrebnih dokumenata za podnošenje aplikacije i brodski dnevnik. U svakom slučaju moraćete da obavite gore pomenute preglede i vakcinacije i da na vreme obezbedite važeću dozvolu za ulazak. Ova oblast regulisana je u okviru Ministarstva za poljoprivredu i vodne resurse Australije. Dodatne informacije, vodiče za veterinare i veterinarske inspektore u vezi potrebnih pregleda, vakcinacija i testova, aplikacije za online zahteve, plaćanje i registraciju karantina, kao i sve pomenute formulare u ovom tekstu, naći ćete na sajtu ovog ministarstva.


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net