TuristickaViza.com

Krokodil - najopasnija i najpoznatija atrakcija Darvina


U Darvinu, glavnom gradu Severne Teritorije, postoje jedinstvene turističke atrakcije za posetioce Australije, naročito za ljubitelje opasnih životinja. Od svih dvadeset i nešto vrsta krokodila i aligatora Darvin je dom najvećeg i najagresivnijeg tipa – estuarskog krokodila.

Približavanje ovim opasnim životinjama jedno je od neverovatnih iskustava koje možete doživeti samo jednom u životu i samo u Darvinu. Inače, ova vrsta krokodila živi u slatkim i slanim vodama jugoistočne Azije i severne Australije, pojedine jedinke mogu da narastu i do 6 metara, a hrane se majmunima, dingozima, domaćom stokom, pticama, pa čak i ajkulama i ljudima.

Crocosaurus Cove i kavez smrti

Crocosaurus Cove je jedino mesto u Australiji gde možete zaroniti u vodu sa estuarskim krokodilom. Ova atrakcija poznata je pod imenom “kavez smrti” jer posetioce od gigantskog reptila deli samo tanka i providna plastika.

Crocosaurus-Cove-Darwin

Kroz plastični kavez koji se spušta u vodu sa krokodilom posetioci imaju mogućnost da se suoče oči u oči sa ovom opasnom zveri, čija je jačina ugriza tri tone. Posmatranje krokodila dok polako kruži oko kaveza, a naročito u momentu kada ga čuvari hrane mesom, gde sa nekoliko centimetara blizine možete bukvalno zaviriti u njegovu čeljust, zaista je doživljaj za pamćenje. U parku Crocosaurus Cove nalazi se sedam odraslih estuarskih krokodila koji učestvuju u ovoj atrakciji, uključujući i par Vilijam i Kejt. Ali posetiocima su na raspolaganju i druge, manje opasne aktrakcije kao što je fotografisanje sa bebom krokodila, hranjenje krokodila i različite edukativne aktivnosti vezane za upoznavanje sa gmizavcima Australije. Crocosaurus Cove se nalazi u centru Darvina, za različite atrakcije i cene su različite, a za polučasovni boravak u kavezu smrti potrebno je izdvojiti 170AUD.

Krstarenje Adelejdom i Jumping Crocodile Cruise

Ako vam se kavez smrti čini previše zastrašujućim, sa estuarskim krokodilima možete se blisko susresti i na krstarenju rekom Adelejd. Ovo je još jedna turistička atrakcija po kojoj je Darvin prepoznatljiv i jedinstven, i jedna od najpopularnijih atrakcija Severne Teritorije. Posetioci imaju priliku da kraljeve reke upoznaju u njihovom prirodnom staništu, dok se sunčaju ili hlade u senci drveta zakopani u blato. Na zvuk brodića, krokodili napuštaju svoja skloništa i duž cele rute plivaju uz posetioce strpljivo čekajući svoj plen. Nezaboravan doživljaj za turiste je momenat kada iskaču iz vode i širom otvorenih čeljusti grabe komad mesa koji visi na dugom štapu.

Reka Adelejd nalazi se na sat vremena vožnje od Darvina prema Nacionalnom parku Kakadu, na autoputu Arnhem. Cene jednočasovnog krstarenja variraju u zavisnosti od prevoznika i programa i kreću se od 40 do 100AUD. Ukoliko želite zaista blizak susret sa ovim opasnim životinjama preporuka su ture sa manjim brodićima.


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net