TuristickaViza.com

Great Ocean Road


Great Ocean Road je put dug 243km koji izlazi na Južni okean i jedinstvena avantura i iskustvo koje se ne sme propustiti ukoliko se nađete u australijskoj državi Viktorija. Na putu ćete uživati u netaknutoj prirodi, pašnjacima i vodopadima, videti 12 apostola i upoznati se sa jedinstvenim životinjskim i biljnim vrstama koji žive na tom području. Dok ne otputujete u Australiju, savetujemo da uživate u našem novom članku i otkrijete nešto više o atrakciji Great Ocean Road.

Istorija

Great Ocean Road se nalazi u Viktoriji, i spaja gradove Torquay i Allansford. Građen je od 1919. i 1932. godine, a svrstan je u Australijsku nacionalnu baštinu kao spomenik od izuzetnog značaja. Posvećen je žrtvama Prvog svetskog rata i predstavlja najveći ratni spomenik na svetu.

Inicijalna ideja je bila da izgradnja puta bude projekat kojim će se zaposliti vojnici sa tog područja nakon završtetka Prvog svetskog rata. Zbog nedostatka novca nakon rata, projekat je finansirala privatna kompanija Great Ocean Road Trust i gradonačelnik Džilonga Haord Hičkok. Dogovor je bio da se uloženi kapital povrati kroz naplatu putarine, a nakon toga preda državi i vladi na upravljanje.

Do Prvog svetskog rata, jugozapadna obala Viktorije je bila veoma nepristupačna teritorija, kojoj se moglo pristupiti jedino preko mora. Zato je ovaj put pored istorijskog značaja, imao i ulogu spajanja dva odvojena područja obale i postao je vitalna saobraćajna spona za drvnu industriju i turizam.

Put ima ukupno dve trake, po jednu za svaki smer sa znakovima za ograničenje brzine i koji se kreću između 80 i 100km na sat, u zavisnosti od deonice.

Šta možete videti na putu?

Great Ocean Road se može pohvaliti savršenim pejzažima, pravim čudima nastalim od morskih talasa i netaknutom prirodom. Izdvojili smo samo nekoliko atrakcija koje obavezno treba posetiti, zastati i uživati u njima.

1.London Bridge

Nekada je ova stena imala dva luka koja su je povezivala sa obalom, a zbog velike sličnosti sa starim londonskim mostom preko Temze, po njemu je i dobila ime. Prostor iznad prvog luka, koji je stenu povezivao sa obalom se iznenada urušio 1990. godine. Tako je dotadašnji Londonski most, dobio ime Londonski luk ili Londonski svod.

2. Apostles

Surovi prirodni uslovi, jaki talasi i vetrovi koji ovde duvaju najzaslužniji su za formiranje očaravajućih stenskih formacija Dvanaest apostola. To su monumentalni krečnjački stubovi koji su nekada bili integralni deo stenovite obale, ali su se vremenom i erozivnim procesima izdvojili od nje i sada samostalno izranjaju iz okeana. Nije sasvim poznato kada su dobili ime Dvanaest apostola budući da ih trenutno ima osam, a deveti se urušio 2005.

3.Loch Ard Gorge

Loch and Gorge je sastavni deo Port Kampbel nacionalnog parka, i nalazi se samo da tri minuta vožnje od Dvanaest apostola. Ova klisura je spoj bisernog zaliva i tirkizno plavog mora, a u središtu zaliva se nalaze dve krečnjačke stene, nazvane Adam i Eva. Ime je dobio po nasukanom brodu Loch Ard, kada su od 54 putnika, samo dvojica preživeli.

4.Grotto

Grotto je jedinstvena geološka formacija, poznatija kao vrtača ili ponikva. Možda predstavlja jedno od najočaravajućih čuda prirode na ovom putu gde krečnjačke stene se razdvajaju i prave rupu kroz koju se proteže pogled na horizont.

5.Kenett River

Kenett River je grad udaljen 178km od Melburna i smešten na obalama Otway regije. Gradić je najpoznatiji po velikom broju koala koje se mogu zapaziti u svom prirodnom staništu, pa obratite posebnu pažnju na stabla eukaliptusa jer se vrlo verovatno na njemu nalazi neka koala.

6.Memorial Arch

Memorial Arch iliti kapija Velikog okeanskog puta je spomenik namenjen preživelim vojnicima Prvog svetskog rata koji su učestvovali u izgradnji puta. Prvenstveno je izgrađen 1939. Godine, ali je zamenjen 1983. nakon požara koji je zahvatio Australiju. U sklopu celog spomenika se nalazi i skulptura dvojice vojnika koji rade na Velikom okeanskom putu.

7.The Otways

The Otways je za nacionalni park prirode proglašen 2005. godine, i nalazi se 162 kilometra jugozapadno od Melburna. Poseduje jedinstvene životinjske vrste, raznovrsnu biljnu vegetaciju i brojne vodopade.

8.The Gibson Steps

Gibson Steps predstavlja prvo stajalište u Port Kampbel nacionalnom parku, a napravljene su i stepenice koje vode direktno do plaže. Vremenom su prirodni uslovi izvajali ovo jedinstveno čudo prirode, gde se dve krečnjačke stene Gog i Magog izdižu iz okeana,

9.Lorne

Lorne je gradić koji je smešten u Loutit zalivu, nedaleko od reke Erskin. Mnogi turisti koji putuju niz Great Ocean Road svrate na kratak predah. Lorne je popularna destinacija za surfere i ljubitelje pecanja, jer su vode pune raznovrsnih riba (pišmolj, barakuda, šnjur…).

10. Apollo Bay

Apollo Bay je priobalni gradić u jugozapadnom delu Viktorije, smešten na obalama reke Barham. Broji oko 1600 stanovnika i predstavlja usputnu stanicu turistima koji posećuju Great Ocean Road. Tokom zime i proleća, Apollo Bay je dom za kitove koji se razmnožavaju u pećinama i uvalama u obali, čekajući da bebe kitovi porastu u mirnijim i toplijim vodama.

Manifestacije

1.Great Ocean Road Maraton

Jednom godišnje se organizuje maraton na deonici između gradića Lorne i Apollo zaliva, dug ukupno 45km. Prvi maraton je održan 2005. godine, a rekord drži Kenijac Džejms Kipkelvon koji je maraton istrčao za 2 sata 27 minuta i 42 sekunde.

2.Kadel Evans Great Ocean Road Trka

Svetski šampion u biciklizmu i pobednik Tour de France, Kadel Evans, najavio je da će Great Ocean Road biti domaćin elitne muške i ženkse biciklističke trke, kao i masivne trke zadovoljstva u kojoj će svi moći da učestvuju.


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net