TuristickaViza.com

Australijski bucket list


Reč Australija potiče od latinske reči australis što u prevodu znači s juga. Australija je najveće ostrvo, najmanji kontinent i šesta po veličini država na svetu.

Ko god je imao priliku da je poseti, kaže da ostavlja bez daha zbog svoje različitosti, bogate flore i faune, kulture i načina života. Za sve vas smo pripremili bucket listu obaveznih mesta koji morate da čekirate ukoliko se nađete u prilici da obiđete Australiju.

Uluru

U samom srcu Australije, na Severnoj teritoriji, smešten je Uluru, jedan od najpoznatijih i najvećih nacionalnih parkova ove zemlje. Uluru je jedinstvena turistička atrakcija Australije koja privlači ogromnu pažnju posetioca iz svih krajeva sveta. Uluru je zapravo brdo stvoreno pod uticajem tektonskih pokreta pre 500 miliona godina. Pesak nošen vetrom oblikovao je zaobljenu masu koja se naglo uzdiže iz ravnice.

Danas ovo mesto poseti oko milion turista godišnje. Najveća avantura za njih je penjanje do vrha stene, za šta je potrebno oko 2 sata. Međutim, Aboridžini se ne penju jer je to za njih sveto mesto, a to ne savetuju ni turistima.

Ovaj nacionalni park specifičan je i po svojoj flori i fauni. On je stanište mnogih neobičnih biljnih i životinjskih vrsta.

Nedaleko odatle nalazi se i aboridžinsko naselje u koje obavezno svrati svaki putnik. Tu domaćini s oduševljenjem pokazuju svojim gostima domaće rukotvorine i igre, pripovedaju im o lokalnim običajima i poslužuju ih tradicionalinim jelima.

Bucket list - Uluru Australija

Great Ocean Road

Great Ocean Road jeste autoput dug 243 km na jugu Australije koji spaja dva grada, Torkvej i Alansford. Izgrađen je u čast vojnika koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i predstavlja najveći ratni spomenik na svetu.

Na putu ćete imati priliku da prolazite kroz različite terene duž obale, uživate u besprekornim pejzažima i jedinstvenim krečnjačkim formacijama, tkz. 12 Apostola. Sve ovo predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju države Viktorije koju ni biste smeli da propustite.

Bucket list - Great ocean road

Sidnejska opera

Sidnejska opera je poznata građevina koja se nalazi u Sidneju, a 28. juna 2007. godine je postala deo UNESCO-ve Svetske baštine.

Izgradnja opere je završena 1973. godine pod rukovodstvom danskoga arhitekta, Jerna Ucona. Opera je jedna od najistaknutijih građevina 20. veka, i jedna od najpoznatijih građevina scenskih umetnosti u svetu. Građevina, zajedno sa okolinom predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Australije.

Školjke na krovu po kojima je opera i poznata su nastale dok je Ucon jeo narandžu, isekao je na delove i zapazio da kad ih ređa pod različitim uglovima dobija potpuno nove oblike. Zbog nesuglasica sa klijentom Ucon odlazi iz Australije 1966. Eksterijer je završen prema njegovim idejama, ali enterijer nije. Australijska vlada je našla lokalne arhitekte koji nisu dorasli izazovu. Zbog toga je Sidnejska opera jedna od najlošijih što se tiče akustike.

Sidnejska opera je dom Australijske nacionalne opere, Sidnejske pozorišne kompanije, kao i Sidnejskog filharmonijskog orkestra.

Bucket list - Sidnejska opera

Veliki koralni greben

Najveći razlog za posetu Kvinslednu je Veliki koralni greben. Čine ga tropske ribe, morska stvorenja i korali obojeni svim duginim bojama. Greben se prostire na više od 2000 km duž obale Kvinsledna i može se videti iz svemira. Uz obalu su rasuta primaljiva odmarališta poznata po svojim belim peščanim plažama. Neka od njih su Vitsandej, Hamilton i Hajman ostrva, kao i mnoga druga.

Ova, mahom nenaseljena ostrva, raj su za vožnju kajakom, ronjenje, ribolov, planinarenje, sportove na vodi, posmatranje ptuca i jedrenja.

Bucket list - Veliki koralni grenen

Ostrvo Kangaroo

Ostrvo Kangaroo se nalazi u Južnoj Australiji i jedno je od najboljih mesta ukoliko želite da posetitte i iskusite pravu divlju australijsku stranu. Dokaz za to je i da je više od trećine ostrva zastićeno kao deo nacionalnog parka. Na ostrvu je moguće pronaći ogroman broj životanja, a životinjski starosedeoci su kratkonosna ehidna, valabi, australijska lisica, veliki azijski pacov i mnogi drugi. Ostrvo je takođe bogato i podvodnim svetom, jedinstvenim ribama i lisnatim morskim konjićem.

Ukoliko želite da posetite ostrvo, obavezno se upoznajte sa pravilima karantina budući da su veoma striktna.

Bucket list - Ostrvo Kangaroo

Lord Hau ostrvo

Lord Hau je vulkansko ostrvo u Tasmanovom moru, na oko 700 kilometara severoistočno od Sidneja. Predeo je brdovit, izgrađen od vulkanskih stena. Najveći deo ostrva je pod kišnom šumom (paprati i palme), dok na severu ima pašnjaka.

Zbog velike raznolikosti živog sveta, gde se naročito ističe čak 130 vrsta ptica, ostrva su od 1982. godine pod zaštitom UNESKO-a. Stanovništvo ostrva Lord Hau čine uglavnom belci doseljenici i melezi (Maori). Ukupan broj stanovnika iznosi 347 i oni su uglavnom smešteni u severnom delu ostrva. Glavno zanimanje je turizam koji i donosi najveći prihod. Broj posetilaca je ograničen i iznosi 400 turista odjednom.

Najatraktivniji vid zabave je planinarenje, ronjenje i posmatranje retkih ptica.

Bucket list - Lord Howe ostrvo

Polarna svetlnost Aurora Australis

Polarna svetlost predstavlja svetlenje noćnog neba, obično u polarnim zonama. Danas je poznato da auroru izazivaju elektroni sa energijama u opsegu 1-15 keV, tj. elektroni koji su ubrzani naponom od 1000 V do 15.000 V. Svetlost nastaje kada se ti elektroni sudaraju sa atomima u gornjim slojevima atmosfere, obično na visinama 80-150 km. Naelektrisane čestice potiču od sunca, a vremenski uslovi na suncu odlučuju o tome da li ćemo ili nećemo videti auroru. Najbolje vreme da se aurora australis može videti je u tamnim zimskim noćima kada nije oblačno iako se ovaj prirodni fenomen dešava sve vreme (samo je teže primetiti je u uslovima jače svetlosti).

Ukoliko se odlučite za ovo nezaboravno putovanje, potrebno je da se detaljno informišete o procesu apliciranja za vizu, svih uslova i potrebne dokumentacije za dobijanje turističke vize za Australiju.

Bucket list - Polarna svetlnost


Elena Simic
Elena Simic

Savetnik za turističke, studentske i partner vize, direktor agencije za studiranje u inostranstvu Future Option.

Putovanje, studiranje i život u Kanadi, Americi, Australiji, Evropi i Novom Zelandu, upis na studije i apliciranje za vize. Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize.

www.elenasimic.net